Klipning af heste (islandske heste i særdeleshed):
Når hesten står på løsdrift eller halv løsdrift (inde om natten).
Heste klarer uden problemer at blive redet sommer som vinter, uden at man fjerner deres pels.
Man ser ikke sygdom, fordi de har pels, men de kan nemmere blive syge uden.
Det er et stort indgreb overfor hesten at klippe den, også større partier af kroppen, af flere årsager. Uden pels kan hesten ikke selv på naturlig måde regulere temperatur, væde, kulde og varme. Den har fra naturens side det mest fantastiske tøj, der findes. Uld isolerer mod både kulde og varme og er vandafvisende tillige. Pelsen beskytter huden mod skader, så denne kan opretholde en intakt barriere, som forhindrer indtrængning af bakterier m.v. Hesten får ikke så nemt slidsår og er ikke så udsat for skader. Pelsen beskytter mod træk, hurtig afkøling og ophedning. Hesten ændrer selv sit sommer og vinter outfit, så det passer til vejrliget, hvis den får lov dertil. Om vinteren skal man helst ikke vaske for meget, da lanolinen i pelsen, det beskyttende hudfedt, gør at hesten holder en passende temperatur. Man skal så vidt muligt holde pelsen fri for mange klumpende kager af f.eks. mudder, da den ellers ikke virker så godt isolerende som den kan. Almindelig god strigling og hud/pels-pleje kan anbefales. Man og hale kan vaskes hele året.
Klipper du hesten, skal den have dækken på (det tøj, som du lige har taget af L). Dækkenet skal tilpasses vejrets beskaffenhed, du kan ikke nøjes med en slags. Med dækken på kan den ikke socialisere sig på den måde, som det er naturligt for den. Det bliver mere besværligt for den at rulle sig, gnubbe og blive gnubbet af artsfæller og motionere sig selv. En hest på hel eller halv løsdrift bør så vidt muligt ikke være afhængig af dækken (sommereksemdækken undtaget). En hest på løsdrift bør ikke klippes.
Du bliver mere afhængig af din hest og den af dig, hvis du klipper den. Dit ansvar kan blive tungt og din tid knap, hvis du ikke let kan komme til hesten flere gange om dagen.
Hesten sveder for at komme af med varme, det gør mennesker også, det har aldrig været farligt, det er en sund evne at have. Det er værre, hvis man ikke er god til at svede både for mennesker og dyr. Om vinteren kan du evt. skridte af lidt længere tid, så hesten kommer ned i respiration og damper langsomt af i bevægelse. Lade hesten stå evt. i boks med fleece-/sveddækken eller let ulddækken for at dampe af lidt tid, inden du tager dækkenet af og sætter den ud igen, dette specielt hvis det regner. Varmen fra kroppen i samspil med pelsen gør, at den er varm nok ind mod kroppen, underulden er sjældent hel våd alligevel, og den må godt være våd udenpå. Når hesten sveder kommer det fra svedkirtler i huden og derfor bliver underulden også våd, når hesten sveder. Det er korrekt at underulden sjældent bliver våd, når hesten bliver våd udefra, altså ved regnvejr, vask og lign. Derfor er man nødt til at stikke fingrene godt ind i pelsen, for at mærke om den er tør helt ind til huden, inden hesten sættes ud efter arbejde.
Racens præg skal bevares, synes vi. En særlig ting ved den islandske hest er dens pels, som har specielt gode evner, når det drejer sig om at yde beskyttelse hele året. Den islandske hest har f.eks. en mere vandafvisende pels end de fleste andre racer.
Der er ingen modsætning i at ride sin hest på højt niveau og så lade den beholde sin pels hele året.
Om vinteren er der koldt både ude, i stalde og ridehaller, så der er det godt at have isolerende pels over det hele.
Desuden er det en grundlæggende holdning fra vores side ikke at menneskeliggøre hesten unødigt og på bekostning af dens natur og ud fra misforstået godhed eller bekvemmelighed at skabe behov, den ikke har.
Prøv at stille dig ud en dag i kulde og regn eller frostvejr med godt tøj på hele kroppen, med undtagelse af en bar mave eller lign. Skiller man nogen steder fryser man over det hele, uanset hvordan man vender i forhold til vindretning m.v., det ved enhver, og at det er decideret farligt for mennesker med for eksempel bart hoved i hård frost er almen videnskabelig viden. En nøgen hest er det selvfølgelig ikke anderledes for.
Ifølge dyreværnsloven er man forpligtiget på, at heste der går på løsdrift har tilegnet sig intakt og brugbar vinterpels.
Heste opstaldet og med luftning jævnligt:
Se bladet hest nr. 9 /2010
Heste klarer uden problemer at blive redet på alle niveauer vinteren igennem uden at man fjerner deres pels eller noget af den, også når de er opstaldet og står det meste af tiden på boks og bliver luftet med dækken, hver dag f.eks. nogle timer. Men vil man alligevel klippe sin hest er det vigtigt at gøre sig klart, om det nu også er et ”must” for hesten, eller om den ikke havde bedre af at bruge mere tid med artsfæller end i boks og bedre af at bruge sit eget tøj end få tøj på. Her kan man dog i særlige tilfælde i modsætning til løsdrift forsvare at klippe i forhold til hestens fysiske velbefindende, men jo mere pels du fjerner, des mere tøj skal den pakkes ind i til vinter. Den og du bliver mere ufrie.
Det bør aldrig blive et modefænomen at klippe hesten uden tanke for, hvad den specifikke hest har brug for i forhold til det arbejde, den skal udføre, og i forhold til dens hesteliv i øvrigt.
På Møllegaard kan heste på hel løsdrift ikke klippes og have dækken på permanent, når de går på folden. Når de er sammen med ejeren, kan ejeren selvfølgelig bruge og gøre, hvad han/ hun lyster, men man er ansvarlig for, at ens hest har udviklet pels til at stå ude hele døgnet.
På Møllegaard kan man også vælge halv løsdrift. Man har så sin hest på boks om natten. Vi trækker ind og ud. Generelt hvis man så bruger dækken inde, skal man så selv sørge for dækken af og på, hvis ikke andet er aftalt.
Jan og Karin
Møllegaard Islandsheste
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sommergræs / Unghingstefold
Vi tilbyder sommergræs til unghingste op til 3 år samt til vallakker. 6 tdr. land smukt beliggende, let kuperet tærren, tæt på Møllegaard. Marken er anlagt og dyrkes økologisk og er tilsået med hesteblanding uden kløver. Hestene har adgang til både naturligt vand og automatvandkar, de har ligeledes adgang til saltsten og vitaminer/mineraler adlibitum. Der er opsyn med hestene hver dag.
Pris for en sæson: 3000,-kr.